2010年7月9日金曜日

日本の食材2 枇杷


 職場のおすそ分けで枇杷をいただきました。キウイより一回り小さい実は、酸味がなく優しい甘さです。日本には「桃栗三年柿八年」という表現があり、これは「何事も成果が出るまでに相応の年月がかかる」という意味です。これに「枇杷は早くて十三年」と続くという説もあるそうですが、この部分が正しいかどうかは定かではありません。

Japanese Food 2 - Loquat
I was given some Biwa (loquats) at work. These fruits are smaller than kiwis and taste mildly sweet without any acidic flavor. “Three years for peaches and chestnuts, eight years for persimmons” is a common expression in Japan, which means “it takes a certain time to get a result.” Some people continue with “thirteen short years for loquats,” but I am not sure about this latter part of the expression.

小さい = chiisai: small
桃 = momo: peach (s)
栗 = kuri: chestnut (s)
ある = aru: to be, to exist