2010年12月23日木曜日

日本の食材4 蓮根


 テレビでレンコンを収穫する様子を見たことがあります。寒い中、腰まで泥沼に浸かった人が、1本ずつ傷つけないように取り上げる姿には、申し訳ないようなありがたいような気持ちになりました。この野菜は、穴のある形から、「先を見通す」ことのできる縁起の良い食べ物とされています。お正月のおせち料理にも入っていることでしょう。

Japanese food 4 – Lotus root
I have seen the harvesting of lotus root on TV. I felt sorry and grateful for a person who was soaking in a muddy swamp up to his waist in a cold weather to pick up each piece without breaking it. Because of its shape with holes, this vegetable is considered to be a good-luck food of “looking the future.” We may have some at our New Year’s dinner.

蓮根(レンコン) = renkon: lotus root
寒い = samui: cold
気持ち = kimochi: feeling
お正月 = oshogatsu: New Year’s day and the season around it