2010年6月16日水曜日

日本の食材1 麩


 この間帰省したときに久しぶりに食べたお麩が美味しくて、私もおつゆの具に使ってみました。プヨプヨした食感を欧米の食材に例えるなら、フレンチ・オニオン・スープに入っているフランスパンのスライスというところでしょうか。原材料は小麦粉とグルテン。消化のよい植物性たんぱく質を含んでいます。

Japanese food 1 – Fu
When I visited my parents the other week, I found Fu pretty tasty after a long absence, and used it in broth myself. If I have to describe it in the American-European food vocabulary, its soft and spongy texture may be similar to sliced baguettes in French onion soup. It is made of flour and gluten, and contains vegetable protein which is easy to digest.

食材 = shokuzai: food ingredient
スープ = su-pu: soup
小麦粉 = komugiko: flour
たんぱく質 = tanpakushitsu: protein