2014年2月4日火曜日

箱いっぱい



碧南から野菜が届きました。キャベツと大根と人参と…全部で10種類以上。ただでさえ畑仕事は大変なのに、冬の作業にはどれだけの苦労があることでしょうか。寒風に吹かれてひとつずつ手をかける両親の姿が目に浮かびます。箱いっぱいの野菜は、すべて丁寧に土を落として切りそろえ、使いやすい量でまとめてくれてありました。 

菊菜はサッとゆでて冷凍し、まだ若くて柔らかいほうれん草は酵素スムージーに入れます。キャベツや大根も新鮮なうちはサラダに使います。ひとにぎりの菜の花は、おひたしでひと足早い春の香りを楽しみました。ありがたい野菜がこれだけ沢山あると、どうやって無駄なく美味しくいただこうか、私もキッチンで大奮闘です。 


Full of Box 

A lot of vegetables arrived from Hekinan. There are more than 10 kinds, including a cabbage, some daikon radishes and carrots and so on.  I can only imagine how difficult it is to work in a garden in winter since growing vegetables is already hard in nicer seasons. I pictured my parents taking care of each item in cold winds. Everything in the box was carefully washed, cut and tied in servings. 

I have boiled and frozen some chrysanthemum coronarium and am using young and tender spinach for enzyme smoothies. I have cooked a bunch of field mustard for a taste of early spring and will be using the cabbage and radishes for salad while fresh. It is my responsibility to enjoy these precious delicious vegetables without any waste in the kitchen.